Tütün ürününde vergi gelirleri yüzde 110 arttı

ANKARA Milliyet – Cumhurbaşkanı Kararı ile bir yandan AB ve OECD vergi sistemine uyum gözetilirken, diğer yandan maliyet artışlarının enflasyon üzerindeki baskısını azaltma hedefiyle, vergi kaybına yol açmayacak şekilde tütün ürünlerinde vergi dağılımı yeniden belirlendi. Kararla sigara firmalarının bir birim vergi veya maliyet artışı için “7.5 birim” sigara satış fiyatında artış yapmaları yerine “5.1 birim” artış yapmaları yeterli olacak hale getirildi.

Tütün ürünleri devletin ÖTV gelirlerinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Yıl başında, nispi vergi oranının toplam vergi yükü içerisindeki ağırlığının düşürülüp maktu verginin artırılması sonrasında, 2024’ün ilk 5 ayında tütün mamullerinden elde edilen vergi tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 110 arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre tütün mamullerinde 2023 yılının ilk 5 ayında 51.5 milyar TL vergi tahsilatı gerçekleşmişken, 2024 yılının aynı döneminde bu rakam 108.4 milyar TL’ye çıktı.

Sektöre yakın uzmanlar ise AB’de tütün ürünlerine uygulanan nispi vergi ortalamasının yüzde 27, Türkiye’de ise hâlâ yüzde 57 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, tütün ürünlerinde vergi gelirleri muhafaza edilecek şekilde nispi verginin düşürülmeye devam etmesi gerektiğini savunuyor.