5 Şubat 2025

Genç Haberler – Türkiye’nin Dinamik Haber Portalı

Genç Haberler: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazinde yepyeni gündemle Türkiye’nin nabzını tutun!

Küresel hayvan kaçakçılığı operasyonu: 20 bin hayvan kurtarıldı

Dünya genelinde yasadışı yaban hayatı ticareti hız kesmeden devam ederken, küresel ölçekte gerçekleştirilen büyük bir operasyonla 20.000'e yakın canlı hayvan ele geçirildi. Thunder 2024 Operasyonu adı verilen bu dev baskın, 138 ülke ve bölgeden polis, gümrük, sınır kontrolü, ormancılık ve yaban hayatı yetkililerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Operasyon, Interpol ve Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından koordine edildi.

Euronews’te yer alan habere göre; Operasyon kapsamında, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında koruma altına alınmış türleri kaçakçılıkla ticarete sokan altı ulus ötesi suç şebekesi tespit edildi. Yapılan soruşturmalarda 365 kişi tutuklandı.

Ele geçirilen hayvanlar arasında 12 bin 427 kuş,  bin 877 kaplumbağa, bin 731 farklı türde sürüngen, 33 primat, 18 büyük kedi ve 12 pangolin yer alıyor. Bu türler, genellikle gıda, tıbbi kullanım, lüks ürün üretimi ya da evcil hayvan ticareti amacıyla kaçırılıyor.

Operasyon sırasında birçok önemli baskın gerçekleştirildi. Türkiye’nin Suriye sınırında bir araçta yapılan aramada 6 bin 500 canlı ötücü kuş ele geçirildi. Hindistan’ın Chennai Uluslararası Havalimanı’nda ise Malezya’dan gelen bir yolcunun valizinde saklanmış 5.193 kırmızı kulaklı süs sürgü kaplumbağası bulundu.

Interpol Genel Sekreteri Valdecy Urquiza, yasa dışı yaban hayatı ticaretinin sadece hayvanları değil, ekosistemleri de tehdit ettiğini belirterek, “Organize suç şebekeleri, nadir bitki ve hayvanlara yönelik talepten kazanç sağlıyor. Bu durum biyoçeşitlilik kaybına neden oluyor, toplulukları yok ediyor, iklim değişikliğini hızlandırıyor ve hatta çatışma ve istikrarsızlığı körüklüyor” dedi.